Girişimcilik Vakfı İsrail Gezisi : 1. Gün – Yossi Vardi ile Akşam Yemeği


Yorgunluğumuzu biraz da olsa üzerimizden attığımız birkaç saatin ardından Maganda Restoran’daki masalarda yerlerimizi alıyoruz. Yemek Sina Afra’nın konuşması ile başlıyor. İsrail ve girişimcilik ekosisteminden bahseden Sina Bey, sözü Yossi Vardi‘ye bırakıyor.

Yossi Vardi ile Yemek - Sina Afra

Yossi Vardi’den kısaca bahsetmek gerek. 1942 doğumlu olan Vardi, İsrail’in en önemli ilk girişimci ve yatırımcılarından. Dünyadaki web tabanlı ilk anlık mesajlaşma uygulaması olan ve AOL’e satılan ICQ, Vardi’nin en bilindik girişimlerinden. Yalnızca bunla da kalmıyor; Microsoft, Yahoo, Cisco, Ebay gibi dünya devi şirketlere satılan milyon dolarlar değerindeki birçok girişimin de yatırımcısı ve destekçisi olarak karşımıza çıkıyor Vardi.

2013 yılında Webrazzi Summit’e konuşmacı olarak katılan Yossi Vardi, Türkiye’de gerçekleştirilen Webrazzi Summit ve Webit gibi dünya çapındaki organizasyonların, girişimcilik ekosisteminin gelişimine ne derece büyük katkıda bulunduğundan bahsediyor. Türkiye’de girişimcilik potansiyeli yüksek gibi görünse de Vardi’nin İsrail ekosistemi ile ilgili verdiği sayılar dudak uçuklatacak türden. 8 milyon nüfusa sahip İsrail’de mevcut girişim sayısı 7000. (Yanlış görmediniz, yazıyla yedi bin.)

Yossi Vardi ile Yemek

İsrail ekosistemini özetleyerek başladığı ilk konuşmanın ardından, cevabını merak ettiğimiz soruları yanıtlamaya başlıyor Yossi Vardi. İlk yemek arasına kadar olan süreçte soruların tamamını soran Fellow Ankara ekibi yemeğe 1-0 önde başlıyor 🙂 Fellow İstanbul ekibi durur mu, ilk aranın ardından sıralıyor sorularını peşi sıra.

Yossi Vardi - Fellow Ankara

Elimdeki bu fırsatı kaçırmak istemem, ben de soruyorum aklımdan geçenleri. Ayağa kalktığımda, Vardi’nin esprili üslubuyla kısa ve komik bir diyalog geçiyor aramızda 🙂

Olayın ciddiyetine dönecek olursak sorduğum soru şu: “What is the most important characteristic that successful startups have?” Yossi Vardi, fikirden öte bunu hayata geçiren kişilerin alanında ne kadar yetenekli (talented) olduğunun büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Yossi Vardi, internet ve teknoloji girişimleriyle de yetinmeyen bir isim. Barışa katkıda bulunacak sosyal girişim hareketlerini kendi hayatına uyguluyor. Vardi’nin ve eşinin bölgedeki Araplarla aynı dili konuşabilmek adına 73 yaşında Arapça öğreniyor oluşu, barışa katkıda bulunmanın aslında yaşta değil başta olduğunun en büyük göstergelerinden.

Farklı konularda sorular alan ve birçok noktaya değinen Vardi ile yemeğimiz eğlenceli bir muhabbetle sonlanıyor. Bu arada, GirVak fellowları olarak Yossi Vardi’den Phuket Adası’nda etkinlik sözü almayı ihmal etmiyoruz. Sayı olarak çok oluşumuz Phuket’e gitme konusunda bir soru işareti olsa da, umarım ki bu tecrübeyi edinme fırsatını hep birlikte yakalayacağız. ☺

Keyifli geçen bir yemeğin ardından kimimiz Tel Aviv sahiline, kimimiz ise hostellere doğru yol alırken, hepimizi saran ortak bir heyecan var: Google Tel Aviv ofisini görmek için yalnızca birkaç saat kaldı.



One response to “Girişimcilik Vakfı İsrail Gezisi : 1. Gün – Yossi Vardi ile Akşam Yemeği”

  1. […] 5 yıldır her sene ortalama 300 yeni girişim kuruluyor ve 50 tanesi kapanıyor (8 milyon nüfuslu İsrail’de ise şu an mevcut 7.000 girişim bulunuyor). Ekosistemimizde bu girişimcileri destekleyecek 15 hızlandırma programı, 7 tane […]