Dolu dolu iki günün yorgunluğuyla uykudan uyanmamız zor olsa da hiçbir anımızı boş geçirmeme hevesiyle çıkıyoruz yataklarımızdan.
Son günün ilk durağı Rothschild Bulvarı. Burada tur rehberlerimizle buluştuktan sonra iki grup halinde startupları gezmek için ayrılıyoruz. Yol üstünde ilk bulduğumuz büfeden aldığımız kahvaltılık sandviçlerle yola koyuluyoruz.
Startup turumuzun ilk adresi ise, İsrail’in girişimcilere ayrılmış halk kütüphanesi. Benzer konseptte butik kütüphanelerden 60 tanesi Tel Aviv’de mevcut.
Bizim gittiğimiz halk kütüphanesinin, diğer 59 kütüphaneden farkı ise girişim yapmak isteyen kişilere çalışma ortamı sağlıyor oluşu. Eğer bir fikriniz varsa, nerede hayata geçiririm derdine son. Kolunuzun altına laptopu kaptığınız gibi doğrudan bu kütüphaneye geliyorsunuz ve kendinizi benzer heyecanı taşıyan birçok girişimci ruhlu insanın arasında buluyorsunuz. Bu ortamın sağladığı en büyük fırsat ise, girişiminizin hakkında en sağlıklı feedbackleri sağlayacak kişileri sizlerle bir araya getirmesi.
Girişimin ardından yatırım kısmında bilgi edinmek için soluğu Aleph’de alıyoruz. Aleph, İsrail’in teknoloji bazlı girişimlerine erken aşama yatırımı (early-stage investment) sağlayan “venture capital” dediğimiz girişim sermayelerinden. Aleph’in gerçekleştirdiği yatırımlar ve süreçlerle ilgili kısa bir bilgi aldıktan sonra eBay İnovasyon Merkezi’ne gitmek üzere yola çıkıyoruz.
eBay İnovasyon Merkezi mütevazı ve yaratıcı bir atmosfere sahip. Bu merkezde, ilk kurucuları arasında Yossi Vardi’nin de yer aldığı ve daha sonrasında eBay’e satılan The Gifts Project hakkında bilgi edinme fırsatımız oluyor. The Gifts Project’de, kullanıcı öncelikle hediyeyi ve hediyeyi vereceği kişiyi belirliyor. Ardından, hediyeyi almak için diğer kullanıcılardan katkı sağlamalarını istiyor. Yeterli para toplandığında hediye, alıcısına mağaza tarafından yollanıyor.
eBay İnovasyon Merkezi ile ilgili detayları dinledikten sonra, durağımız Wix. Tel Aviv sahilinin karşısında, yazdan kalma güneşli bir havada, konforlu bir terasta bizleri ağırlayan Wix; yaz tatillerimizin eşsiz keyfini burnumuzda tüttürdü desek yalan olmaz.
Asıl konumuza dönersek, 59 milyon kullanıcı sayısına ulaşan Wix, bulut tabanlı website geliştirme platformu. İçinde hazır şablonlar bulundurması sayesinde, kullanıcılar kod veya tasarım bilmeseler bile kendi websitelerini ortaya çıkarabiliyorlar. Wix, yaklaşık bir senedir Türkiye’de de hizmet veriyor.
Keyifli bir startup turunun ardından İsrail’den ayrılma vakti adım adım yaklaşırken, free time’ımızı en güzel şekilde değerlendirmekte sıra.
Leave a Reply